فهرست مطالب

پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری - پیاپی 12 (پاییز 1402)

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 12 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی مریمی یعقوبیان، علی نجفی مقدم*، فریده حق شناس کاشانی، بیتا نصرالهی صفحات 1-24
    هدف

    هدف کلی این پژوهش ارایه الگویی برای تبیین رفتار سرمایه گذاران حقیقی در بازار سرمایه ایران با تاکید بر شاخص های بومی می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کاربردی و به صورت کیفی و با تکنیک تیوری داده بنیاد انجام شده است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع ‏آوری گردید و نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع مقوله ها ادامه یافت. سپس بر اساس رویکرد نظام مند نظریه ای استراوس و کوربین در ‏سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی مدل پارادایمی رفتار سرمایه گذاران با تاکید شاخص های بومی ارایه ‏گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مقوله محوری مدل پارادایمی و شرایط علی موثر بر رفتار سرمایه گذاران، با لحاظ عوامل زمینه ای و دخیل در دو گروه ‏عمده عوامل رفتاری و روان شناختی و عوامل جمعیت شناسی قرار می گیرد که عوامل رفتاری و روان شناختی 19 مقوله و عوامل جمعیت شناختی ‏ 5 مقوله است که دارای بیشترین اهمیت بر رفتار سرمایه گذاران می باشد.

    ‏اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    در بسیاری از مطالعات تنها به جنبه نیمه آگاه ذهن و با تجهیزات پزشکی پرداخته شده است. درحالی که در این پژوهش جنبه های آگاه و هوشیار ‏ذهن سرمایه گذاران مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. ‏

    کلیدواژگان: الگوی بومی، رفتار سرمایه گذاران، مدل پارادایمی
  • فریده بختیاریان، فاطمه زندی*، عبدلله دوانی، فاطمه صراف صفحات 25-48
    هدف

    توسعه بازار مالی در کشور های اسلامی نیز مانند تمامی کشورهای جهان به عنوان یکی از مهم ترین ارکان توسعه اقتصادی، در زمره اهداف اصلی دولت و دستگاه های حکومتی قرار داشته است. به همین دلیل، گسترش و پیشرفت روزافزون عملیات مالی در این کشورها و ارتقای سطح خدمات مالی در بازار های اسلامی در پهنه جهان، موجب اهتمام جدی اندیشمندان و فعالان این رشته از فعالیت های کسب وکار برای تشکیل بازارهای سرمایه اسلامی شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر به مبین رابطه پویا بین کالاهای استراتژیک و بازارهای مالی اسلامی در ایران با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR-CCC برای سال های 1370 الی 1398 می پردازد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تخمین مدل CCC قیمت نفت دارای همبستگی بالایی با بازدهی درآمدهای ارزی، حجم نقدینگی و شاخص توسعه بازارهای مالی است. همچنین بر اساس نتایج تخمین مدل SVAR-CCC، یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت، نرخ ارز و حجم نقدینگی به ترتیب؛ باعث کاهش 11 درصدی، 29 درصدی و 4 درصدی توسعه بازارهای مالی می شود.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    باتوجه به اینکه کشور ما به خاطر مصرفی بودن وابستگی شدیدی به تقاضای واردات دارند، لذا با افزایش درآمدهای نفتی، تقاضای کل در اقتصاد افزایش می یابد و به علت عدم وجود قدرت تولیدی در بخش صنعت و کشاورزی، با افزایش تقاضا توسط مصرف کنندگان کالاها و خدمات، سطح عمومی قیمت ها (تورم) نیز افزایش می یابد، در این شرایط و برای جلوگیری از افزایش دوباره سطح عمومی قیمت ها به خاطر افزایش تقاضا در کشور، واردات (که تابعی مستقیم از درآمد است) از کشورهای دیگر افزایش می یابد تا از تورم جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: ارز، بازارهای مالی اسلامی، طلا، کالاهای استراتژیک، مدل SVAR-CCC
  • حسین احمدی خطیر، مجتبی طبری، محمدرضا باقرزاده صفحات 49-76
    هدف

    طی دهه اخیر، بسیاری از سازمان ها دریافته اند که در عمل فاقد نظام ارزشیابی عملکردی که بتوان از طریق آن اولویت ها و اهداف خود را به کارکنان انتقال داد و بهسازی آنها را پی گرفت، هستند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل مالی اثرگذار در نظام ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی با رویکرد تحلیل محتوای متنی است که از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     جامعه آماری اسناد و سوابق بالادستی و مقالات و پایان نامه های مرتبط با این حوزه بوده که متشکل شد از 12 مقاله فارسی و13 مقاله لاتین. روش نمونه گیری به صورت گلوله برفی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و روش پژوهش تحلیل محتوای متنی است. اکثر روش شناسان کیفی به جای استفاده از واژگان روایی و پایایی که اساسا و از لحاظ مبانی فلسفی ریشه در پارادایم کمی دارند، از معیار اعتمادپذیری یا قابلیت اعتماد جهت ارجاع به ارزیابی کیفیت نتایج کیفی استفاده می کنند. در این پژوهش از استراتژیهای تامین اعتمادپذیری، قابل قبول بودن، انتقالپذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از کدگذاری، مفهوم سازی و مقوله بندی، در نهایت عوامل مالی شناخته شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل محتوی متنی مقاله ها نشان از آن داشت که عوامل مالی اثرگذار بر ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی داری 68 معیار می باشد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    موسسات و سازمان های اجرایی با هر رسالت، هدف و چشم انداز ملزم به پاسخگویی به مشتریان، ارباب رجوع و ذی نفعان هستند. این امر محقق نمی شود مگر با اجرای کامل و دقیق وظایف و فعالیت ها در جهت تحقق اهداف و توسعه و تعالی سازمان، بنابراین بررسی نتایج عملکرد یک فرآیند مهم راهبردی تلقی می شود. کیفیت و اثربخشی مدیریت و عملکرد، عامل تعیین کننده و حیاتی تحقق برنامه های توسعه سازمانی است. برای ارزیابی عملکرد سازمان ها و تعیین میزان موفقیت در دستیابی به اهداف تعیین شده، معیار و ابزارهای متعددی وجود دارد که باتوجه به طبیعت سیستم سازمانی و نحوه موفقیت آن انتخاب می شود. در این پژوهش به صورت کاملا کاربردی عوامل مالی که در نظام ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی موثر هستند شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای متنی، سازمان تامین اجتماعی، عملکرد، عوامل مالی
  • هادی معماری، سید مظفر میربرگ کار*، محمدرضا وطن پرست صفحات 77-112
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثر عوامل کلان اقتصادی بر نگهداشت وجه نقد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش شناسی پژوهش: 

    نمونه ای شامل 151 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 تا 1397 انتخاب گردید. سپس با استفاده از روش های آمار استنباطی 6 فرضیه مربوط به عوامل کلان اقتصادی بررسی شد.

    یافته ها

    عواملی شامل نرخ بهره، رکود، تولید ناخالص داخلی، نقدینگی اقتصادی، نرخ ارز و تورم بر نگهداشت وجه نقد تاثیرگذار بودند به طوری که عوامل نرخ بهره و تولید ناخالص داخلی تاثیر معکوس و معنی داری بر نگهداشت وجه نقد داشته و رکود، نقدینگی اقتصادی، نرخ ارز و تورم بر نگهداشت وجه نقد تاثیر مثبت و معنی داری داشتند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     پژوهش حاضر، مطالعات قبلی در حوزه نگهداشت وجه نقد را توسعه داده و دانش موجود در حوزه مدیریت وجه نقد در شرکت ها را ارتقا می دهد. در این مطالعه به بررسی اثر عوامل کلان اقتصادی بر نگهداشت وجه نقد در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره زمانی پرداخته شده است. همچنین اثر عوامل تولید ناخالص داخلی و نقدینگی اقتصادی و نرخ ارز بر نگهداشت وجه نقد برای نخستین بار در ایران بررسی گردید. نتایج پژوهش می تواند به صورت راهنمایی برای شرکت های تازه تاسیس از لحاظ سیاست نگهداشت وجه نقد موثر باشد.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، عوامل کلان اقتصادی، نگهداشت وجه نقد
  • افشین بدیعی، سعید علی احمدی* صفحات 113-130
    هدف

    تیوری رایج برای ارزش گذاری قیمت سهم بر اساس داده های حسابداری، تیوری مازاد تمیز است. همچنین، تابع ارزش می تواند بر اساس تیوری چشم انداز نیز مشخص گردد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر مقایسه قدرت توضیح دهندگی تیوری مازاد تمیز و تیوری چشم انداز است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش این پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی است. با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 152 شرکت در دوره 1389 تا 1400 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. متغیر های پژوهش شامل سود عملیاتی هر سهم، ارزش دفتری هر سهم و ارزش بازار هر سهم است. در این پژوهش از رگرسیون چند متغیره و با استفاده از داده های ترکیبی فرضیه های پژوهش آزمون شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که قدرت توضیح دهندگی سود عملیاتی هر سهم در تیوری مازاد تمیز از تیوری چشم انداز بیشتر است. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که قدرت توضیح دهندگی اقلام تعهدی سود عملیاتی هر سهم تیوری مازاد تمیز از تیوری چشم انداز بیشتر است. اما، قدرت توضیح دهندگی اقلام نقدی سود عملیاتی هر سهم تیوری مازاد تمیز از تیوری چشم انداز متفاوت نیست. در کل، نتایج پژوهش نشان داد که قدرت توضیح دهندگی تیوری مازاد تمیز بیشتر از تیوری چشم انداز است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     به استناد یافته های پژوهش حاضر، فعالان بازار سرمایه می توانند برای تعیین ارزش گذاری سهام از تیوری مازاد تمیز استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ارزش دفتری هر سهم، تئوری ارزشگذاری، تئوری چشمانداز، تئوری مازاد تمیز، سود عملیاتی هر سهم
  • روژین شکورنیا، محسن دستگیر*، افسانه سروش یار صفحات 131-152
    هدف

    ریسک سقوط سهام یکی از نگرانی های سرمایه گذاران است و افزایش ریسک سقوط سهام سبب بدبینی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار می شود و این رفتار توده وار، منجر به تشدید نوسانات بازار، بی ثبات شدن بازارها و افزایش شکنندگی سیستم های مالی می شوند؛ زیرا، هدف عمده سرمایه گذاران از فعالیت در بازار سهام، کسب بازده معقول است و بازده از دو بخش تغییرات قیمت سهام و سود سهام تقسیمی به دست می آید تا سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی باید بتوانند با استفاده از مدل های سرمایه گذاری، قیمت سهام و بازده را پیش بینی کنند؛ بنابراین، هدف از این پژوهش ضمن تبیین نوآوری بررسی تاثیر گرایش احساسی و رفتار توده وار سهام داران بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق روش داده های تابلویی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت؛ توصیفی و همبستگی است. به همین منظور دو فرضیه تدوین و داده های مربوط به 100 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 الی 1399 مورداستفاده قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی استفاده شده است.

    یافته ها

    بین گرایش احساسی سرمایه گذاران و ریسک سقوط قیمت سهام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین بین رفتار توده وار سهام داران و ریسک سقوط قیمت سهام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج نشان داد که تورش های رفتاری سرمایه گذاران ازجمله گرایش احساسی و رفتار توده وار منجر به کاهش کارایی بازار بورس و همچنین کاهش عقلانیت تصمیم گیری سرمایه گذاران گردیده که نتیجه آن افزایش خطر ریزش قیمت سهام هست.

    کلیدواژگان: رفتار توده وار سهامداران، ریسک سقوط قیمت سهام، گرایش احساسی
  • سمیه ایمانی، محمدجواد تصدی کاری* صفحات 153-180
    هدف

    ازآنجاکه چرخه اقتصادی هر کشوری به استمرار و بقای واحدهای گزارشگر آن کشور وابسته است، این پژوهش در صدد ارایه الگویی جامع به منظور پیش بینی ورشکستگی واحدهای گزارشگر با هدف هشداردهی به موقع جهت پیشگیری از وقوع آن است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کیفی است. داده ها به وسیله تحلیل محتوای نتایج پژوهش های پیشین حاصل از طریق روش دلفی - فازی مورد تجزیه وتحلیل و وزن دهی قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش حاضر نیز شامل 17 نفر از اساتید دانشگاه و مدیران مالی واحدهای گزارشگر هستند که به صورت روش نمونه گیری غیراحتمالی هدف مند و نظری و به وسیله تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که از میان چهار عامل شناسایی شده، ویژگی واحدهای گزارشگر بهترین معیار در تعیین ورشکستگی واحدهای گزارشگر هستند. همچنین از زیرعوامل نسبت های مالی، نسبت سود خالص به فروش؛ از زیرعوامل ویژگی واحدهای گزارشگر، نظام راهبری؛ از زیرعوامل عامل محیطی، نحوه تامین مالی و از زیرعوامل ویژگی های فردی نیز تخصص مدیران به عنوان بهترین عامل در تعیین ورشکستگی واحدهای گزارشگر تلقی می شوند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    باتوجه به عدم همگرایی نتایج پژوهش های پیشین، در پژوهش حاضر تلاش شده تا بر اساس موارد شناسایی شده در حوزه ورشکستگی، به دنبال هم گرایی عوامل موجود پرداخته شود تا با شناسایی عواملی که وزن بیشتری در تعیین ورشکستگی دارند، با جامعیت بیشتر و کمترین میزان خطا نتایج قابل اتکاتری را حاصل نمود. نتایج این پژوهش می تواند زمینه توجه مدیران و سرمایه گذاران به عوامل کلیدی موثر بر وقوع ورشکستگی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: واحد گزارشگر، ورشکستگی، هشداردهی
|
  • Morteza Maryami Yaghoubian, Ali Najafi Moghaddam *, Farideh Haghshenas Kashani, Bita Nasrollahi Pages 1-24
    Purpose

    The general goal of this research is to provide a model to explain the behavior of real investors in the Iranian capital market with an emphasis on local indicators.

    Methodology

    The research is done using applied and qualitative method based on grounded data theory technique. Data were collected through semi-structured interviews and theoretical sampling continued until the categories were saturated. Then, based on the theoretical systematic approach of Strauss and Corbin in the three main steps of open, central and selective coding, the paradigm model of investors' behavior was presented with emphasis on local indicators.

    Findings

    The findings showed that the central category of the paradigm model and the causal conditions affecting the behavior of investors, in terms of background and involved factors, are placed in two main groups: behavioral-psychological and demographic factors, which are 19 categories of behavioral and psychological factors and demographic factors. 5 categories have the most importance on the behavior of investors.

    Originality / Value: 

    In many studies, only the semi-conscious aspect of the mind and with medical equipment has been addressed. While in this study, the conscious and alert aspects of investors' minds have been analyzed.

    Keywords: Investors’ Behavior, Local pattern, Paradigm Model
  • Farideh Bakhtiarian, Fatemeh Zandi *, Abdollah Davani, Fatemeh Saraf Pages 25-48
    Purpose

    The development of the financial market in Islamic countries, like all the countries of the world, has been among the main goals of the government and government institutions as one of the most important pillars of economic development. For this reason, the increasing development and progress of financial operations in these countries and the improvement of the level of financial services in Islamic markets in the world have caused the serious efforts of thinkers and activists in this field of business activities to form Islamic capital markets.

    Research Methodology

    The current research shows the dynamic relationship between strategic goods and Islamic financial markets in Iran using SVAR-CCC structural vector autoregression model for the years 1991 to 2019.

    Findings

    Based on the estimation results of the CCC model, oil price has a high correlation with the yield of foreign exchange earnings, the amount of liquidity and the development index of financial markets. Also, based on the estimation results of the SVAR-CCC model, an incoming impulse from the area of oil price, exchange rate and liquidity volume, respectively; It reduces the development of financial markets by 11%, 29% and 4%.

    Originality / Value:

     due to the fact that our country is highly dependent on import demand due to consumption, therefore, with the increase in oil revenues, the total demand in the economy increases, and due to the lack of production power in the industry and agriculture sector, with the increase in demand by consumers of goods and services, the general level of prices (inflation) also increases, in this situation and to prevent the general level of prices from increasing again due to the increase in demand in the country, imports (which are a direct function of income) from other countries increase, rather than inflation be prevented

    Keywords: Currency, gold, Islamic financial markets, strategic commodities, SVAR-CCC model
  • Hossein Ahmadi Khatir, Mojtaba Tabari, Mohammadreza Bagherzadeh Pages 49-76
    Objective

     During the last decade, many organizations have realized that they lack a performance evaluation system through which their priorities and goals can be communicated to employees and their improvement can be pursued. The purpose of this research is to identify the effective financial factors in the performance evaluation system of the social security organization with the textual content analysis approach, which is in the field of applied research.

    Research Methodology

     The statistical population of upstream documents and records and articles and theses related to this field, which consisted of 12 Persian articles and 13 Latin articles. The sampling method is snowball and the method of collecting information is library and the research method is textual content analysis. Most of the qualitative methodologists, instead of using the words validity and reliability, which are fundamentally rooted in the quantitative paradigm in terms of philosophical foundations, use the criterion of reliability or reliability to refer to the evaluation of the quality of qualitative results. In this research, the strategies of ensuring trustworthiness, acceptability, transferability, reliability and verifiability have been used.

    Findings

     After coding, conceptualization and categorization, financial factors were finally identified. The results of the analysis of the textual content of the articles showed that the financial factors affecting the evaluation of the social security organization's performance are 68 criteria.

    Originality / Value:  

    Institutions and executive organizations with any mission, goal and vision are required to respond to customers, stakeholders and stakeholders. This cannot be achieved except by the complete and accurate implementation of tasks and activities in order to achieve the goals and development and excellence of the organization, therefore, reviewing the performance results is considered an important strategic process. The quality and effectiveness of management and performance is the determining and vital factor for the realization of organizational development plans. To evaluate the performance of organizations and determine the degree of success in achieving the set goals, there are several criteria and tools that are chosen according to the nature of the organizational system and its success. In this research, the financial factors that are effective in the performance evaluation system of the social security organization were identified in a completely practical way.

    Keywords: Performance Evaluation, textual content analysis, social security organization, Financial Factors
  • Hadi Memari, Seyyed Mozaffar Mirbargkar *, MohammadReza Vatanparast Pages 77-112
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the effect of macroeconomic factors on cash holding in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Research methodology

    A sample of 151 companies admitted to the Tehran Stock Exchange was selected between 2008 and 2018. Then, using inferential statistics methods, 6 hypotheses related to macroeconomic factors were investigated.

    Findings

    Interest rate, recession, gross domestic product, economic liquidity, exchange rate and inflation had an effect on cash holding, so that the factors of interest rate and gross domestic product had an inverse and significant effect on cash holding and Recession, economic liquidity, exchange rate and inflation had a positive and significant effect on cash holding.

    Originality / value: 

    The current research develops previous studies in the field of cash holding and improves the existing knowledge in the field of cash management in companies. In this study, the effect of macroeconomic factors on cash holding in Tehran Stock Exchange companies over a period of time has been investigated. Also, the effect of factors such as GDP, economic liquidity and exchange rate on cash retention was investigated for the first time in Iran. The results of the research can be a guide for newly established companies in terms of effective cash holding policy.

    Keywords: Cash Holding, Corporate Factors, Macroeconomic factors, Tehran Stock Exchange
  • Afshin Badiei, Saeid Ali Ahmadi * Pages 113-130
    Purpose

    The common theory for stock price valuation based on accounting data is clean surplus theory. Also, the value function can be determined based on the prospect theory. Therefore, the aim of the current research is to compare the explanatory power of the clean surplus theory and the prospect theory.

    Research Methodology

    Using a systematic method, 152 listed companies were selected as the research sample. The research period is from 2009 to 2022. Research variables include operating earnings, book value and market value. In this research, research hypotheses were tested using multivariate regression and using panel data.

    Results

    The results indicate that the power of explaining the operating earnings of per share is greater in the theory of a clean surplus of the theory of prospect. Also, the results of the research showed that the explanatory power of accrual items of operating earnings of per share is greater in the theory of a clean surplus of the theory of prospect. However, the explanatory power of cash items of operating earnings of per share does not differ between the theory of a clean surplus and the theory of prospect.

    Originality / Value:

     Based on the findings of the present research, capital market investors can use the clean surplus theory to determine stock valuation.

    Keywords: Valuation Theory, Clean Surplus Theory, Prospect Theory, Operating Earning of Per Share, Book Value Per SharE
  • Rozhein Shakornia, Mohsen Dastgir *, Afsaneh Soroshyar Pages 131-152
    Purpose

    The purpose of this research i The risk of falling stocks is one of the concerns of investors, and increasing the risk of falling stocks causes pessimism among investors in the stock exchange, and this massive behavior leads to the aggravation of market fluctuations, destabilization of markets, and increased fragility of financial systems, The investors in the stock market is to obtain a reasonable return, is obtained from the two parts of stock price changes and dividends, so that investors financial analysts should be able to predict stock prices returns using investment models.

    Methodology

    The present research is objective, practical and in terms of nature; It is descriptive and correlational. For this purpose, two hypotheses were formulated and data related to 100 member companies of Tehran Stock Exchange were used for the time period of 1391 to 1399. To test the hypotheses, the multivariate regression technique using the panel data method was used.

    Findings

    There is a positive and significant relationship between the emotional tendency of investors and the risk of falling stock prices, and there is also a positive and significant relationship between the collective behavior of shareholders and the risk of falling stock prices.

    Research methodology

    the present research is objective, practical and in terms of nature; It is descriptive and correlational. For this purpose, two hypotheses were formulated and data related to 100 member companies of Tehran Stock Exchange were used for the period of 2011 to 2019. To test the hypotheses, the multivariate regression technique using the panel data method has been used.

    Originality / Value: 

    The results showed that the behavioral biases of investors, including emotional tendency and mass behavior, have led to a decrease in the efficiency of the stock market, as well as a decrease in the rationality of investors' decision-making, which results in an increase in the risk of falling stock Prices.

    Keywords: Emotional Tendency, mass behavior of shareholders, risk of falling stock price
  • Somayyeh Imani, MohammadJavad Tasaddi Kari * Pages 153-180
    Purpose

    Since the economic cycle of any country depends on the continuity and survival of the reporting units of that country, this research aims to provide a comprehensive model to predict the bankruptcy of the reporting units with the aim of timely warning to prevent its occurrence.

    Methodology

    The current research is qualitative. The data was analyzed and weighted by analyzing the content of the results of previous researches obtained through the Delphi-Fuzzy method. The statistical population of the present study also includes 17 university professors and financial managers of the reporting units, who were selected by the purposeful and theoretical sampling method and by the snowball technique.

    Results

    The results show that among the four identified factors, the characteristics of the reporting units are the best criteria in determining the bankruptcy of the reporting units. Also, from the sub-factors of financial ratios, the ratio of net profit to sales; Among the characteristic sub-factors of the reporting units, the management system; Among the sub-factors of the environmental factor, the way of financing, and among the sub-factors of individual characteristics, the expertise of managers are considered as the best factors in determining the bankruptcy of the reporting units.

    Originality / Value: 

    Considering the lack of convergence of the results of previous researches, in the current research, an attempt has been made to look for the convergence of the existing factors based on the cases identified in the field of bankruptcy, in order to identify the factors that have more weight in determining bankruptcy, with more comprehensiveness and the least amount of error in the results. Obtained more reliable. The results of this research can provide the basis for managers and investors to pay attention to the key factors affecting the occurrence of bankruptcy.

    Keywords: bankruptcy, Reporting Unit, Whistle-Blowing